Julkaistu

Käsien desinfiointi on tullut jäädäkseen

Monet vanhat ja tutut käytännöt ovat saanut uuden merkityksen tänä keväänä. Korona -epidemia on muuttanut tapaamme toimia ja tehdä asioita. Käsien hygienia ja etäisyys toiseen ihmiseen ovat olleet esillä ja kaikkien huulilla. Käsihygieniasta huolehtimisesta on tullut yhteinen vastuu. On hienoa nähdä, että työntekijöistä ja asiakkaiden käsihygieniasta huolehditaan. Jokainen on viime kädessä vastuussa omasta hygieniastaan, mutta julkisten tilojen haltijat voivat pienillä toimilla mahdollistaa se, että epidemia ei leviä omassa työyhteisössä tai asiakaskunnassa. Käsien desinfioinnin mahdollistaminen on tässä tilanteessa olennainen osa taudin hidastamisessa. Käsien desinfiointitelineet, käsidesiautomaatit ja kasvomaskit ovat tärkeitä elementtejä taistelussa koronavirusta vastaan. 

Taistelu koronaa vastaan jatkuu niin kauan kuin koko kansakunta on rokotettu virusta vastaan. On selvää, että rokotteen kehittäminen ja konkreettisen rokotteen saaminen jakeluun vie vielä reilusti aikaa. Joku puhuu puolesta vuodesta, toinen kahdesta vuodesta. Pelko ja huoli tästä ikävästä taudista jatkuu kuitenkin vielä pitkään rokotteen valmistumisen jälkeenkin. Korona on konkretisoinut ihmisille käsien puhdistamisen ja käsihygienian tärkeyden. Jos aikaisemmin käsien desinfiointi oli jonkun juttu, niin nyt se on koko kansakunnan juttu.

Käsidesipullot eivät ole ekologinen, eikä taloudellinen ratkaisu ongelmaan

Ensimmäisessä koronavaiheessa käsidesipulloja ilmestyi jokaisen kaupan sisäänkäynteihin. Nyt on selvää, että käsidesipullot eivät ole järkevä ratkaisu vallitsevaan tilanteeseen tai pitkäaikaiseen käyttöön. Muoviset käsidesipullot eivät ole ekologisesti kestävä ratkaisu ja taloudellisestikin kallista touhua. Lähes aina osa käsidesinesteestä jää pullojen pohjille ja sitä myöden roskiin. Jopa 10% käsidesistä saattaa mennä pumppupullojen myötä hukkaan. Lisäksi osa ihmisistä haluaa välttää pulloja ja annostelijoita, joihin ovat jopa sadat ihmiset koskeneet.

Vaihda pullot käsidesiannostelijoihin. Kosketusvapaat käsidesiannostelijat ja käsidesiautomaatit ovat käyttäjäystävällisiä ja ainetta ei mene hukkaan kuten käsidesipullojen kanssa. Käsien desinfiointi pystytään liikutettavan telineen kanssa helposti asemoimaan tiettyyn kohtaan tilaa, jolloin käsien hygienia hoidetaan myös tyylillä – ja ilman turhia käsien kosketuksia pulloon tai laitteeseen.

Käsidesiteline, käsidesiautomaatti, käsidesiasema – millä nimellä niitä aletaankaan kutsua?

Käsidesiannostelijoita oli aikaisemmin vai yleensä sairaaloiden wc-tiloissa. Nyt niihin törmää lähes jokaisessa julkisessa tilassa sisäänkäynnin yhteydessä. Vielä laitteet eivät ole saaneet suomalaisten suussa yhtä ainoata nimeä. Laitteita kutsutaan tällä hetkellä vielä desitelineeksi, käsidesitelineeksi, käsidesiautomaatiksi, käsidesiasemaksi tai ihan käsidesiannostelijaksi. Nähtäväksi jää, millä nimellä laitteita aletaan kutsua.